Jag har ständigt flera olika fotoprojekt igång, stora som små. En del rinner ut i sanden medan andra uppslag och idéer får fart och ger inspiration. Ibland handlar det om rent geografiska projekt och ibland om mer bildmässiga. Här är några som är aktuella just nu. Bildexempel kommer efterhand.

 

Välfärdsnatur

I takt med att stadsrummen utvidgar sig och vi människor tillbringar allt mindre tid där vi egentligen hör hemma, i naturen, uppstår nya, märkliga miljöer. Mitt ibland motorvägar och refuger finns ibland små enklaver av ett slags konstgjord, surrealistisk natur, områden som nästan tycks finnas i ett parallellt universum. Det ser nästan ut som det ska, men över allting vilar ändå ett overkligt skimmer. Vem är det som bor här egentligen?

 

Fulnatur

Jag har i flera år varit fascinerad av naturbilder som inte är vackra på det klassiska sättet men ändå kan ge ungefär samma inspirerande bildupplevelse. Fulnatur – kärr, snårskogar, skräpmark och allsköns udda naturtyper – bjuder på den typen av miljöer och är en sann utmaning för en fotograf. Att paketera det fula och groteska i en välsmakande bildförpackning är den mest kreativt givande fotoupplevelse jag kan tänka mig. Man är i närkamp med elementen på ett ofta besvärligt påtagligt vis och får arbeta för varje del i kompositionen. Upplevelsen känns dock alltid ovanligt genuin – fulnaturen bjuder på mer tuggmotstånd än vackra, lättfångade vyer.

 

Homo Sapiens

 

Blå Jungfrun

Tillsammans med Ola Karlsson (www.olakarlsson.eu) kommer jag under 2014 att tillbringa en hel del tid i nationalparken Blå Jungfrun. Där råder visserligen övernattningsförbud vilket ju effektivt sätter käppar i alla naturfotohjul men vi har fram till och med oktober fått dispens av Länsstyrelsen i Kalmar att ett par dagar i taget tälta, med vissa förhållningsregler. Det känns fantastiskt inspirerande att verkligen kunna gå i fotografisk närkamp med denna spännande ö som vi tidigare besökt flera gånger men då som för de flesta andra bara i sällskap av trist dagsljus. Bilder och all möjlig information om hur vårt projekt fortskrider kommer att finnas på www.blajungfrun.se.

Österlen

Bor man i Skåne och är landskapsfotograf är det omöjligt att undvika Österlen, det sydöstra hörnet av landskapet. Från och med i år och åtmisntone två säsonger kommer jag att koncentrera mig på denna landsända lite extra, i syfte att snäva in mitt fotograferande och istället för att sikta brett försöka komma mer in under ytan på ett mindre område. Österlen är visserligen stort nog för att sysselsätta en fotograf på livstid men inte för stort: det är faktiskt lagom storlek för ett lagom ambitiöst projekt. Bilder, upplevelser och tankar kommer att finnas både här och på bloggsidan.