MARTIN BORG

NATUR- OCH LANDSKAPSFOTOGRAF

Tillbaka på brottsplatsen

Posted By on augusti 5, 2015

1998 och 1999 åkte jag och min kollega Håkan Sandbring runt i Skåne i jakt på intressanta och spännande fotomiljöer. Arbetet resulterade i boken Skåne – känsla och horisont som kom ut våren 2000 och så småningom sålde i nära 15000 exemplar. Dessa års fotograferande har sedan dess präglat det mesta jag gjort med kameran i Skåne: vart jag än tagit mig har det varit till välbekanta miljöer. Det har varit på gott och ont. Det har varit en fördel att känna till landskapet väl och ha en gedigen bank med utflyktsdestinationer i bakhuvudet men det har ibland också känts svårt att veta vart jag ska ta vägen – man har ju varit överallt. Nu, mer än 15 år efter dessa års intensiva kringflackande, börjar det dock kännas annorlunda. Det finns en poäng med att återvända, man ser saker annorlunda och själva landskapet har förändrats. Med stigande ålder upptäcker man att det snart går att göra en bok om landskapets förändring med enbart sina egna bilder.

Nu i somras kom jag förbi en välkänd allé vid Christinehof. Jag har passerat den många gånger genom åren men aldrig tagit någon bild sedan jag tog den första, 1997 eller 1998. Ljuset var det samma och de gamla kastanjerna står där de står. Inte mycket har förändrats i den här miljön och allra minst mitt bildseende som verkar ha legat i formalin sedan 1998.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *