MARTIN BORG

NATUR- OCH LANDSKAPSFOTOGRAF

Spöket

Posted By on januari 27, 2014

En del bilder gör lite djupare avtryck inombords än andra. Så är det bara, både med egna och andras bilder. Pampiga landskapsbilder kan man uppskatta för den skickliga kompositionen eller vackra naturen och ibland har fotografen fångat ett spännande ögonblick eller hittat ett nytt perspektiv på något. Men ibland är fascinationen svårare att förklara. Det är ofta en lite vag känsla som är svår att sätta fingret på, mest en aning av att där finns något som lockar, något som går utöver teknik och motiv.

När den här bilden blev till rådde en ganska märklig stämning. Strandängen där det hela utspelade sig är fylld av så kallade skonor, små tidvis vattenfyllda försänkningar i grässvålen. Landskapstypen är ganska sällsynt och bjuder på mängder av spännande formationer och hela området har ett stråk av lätt mystik över sig. Jag hade precis tagit ett par bilder av skummönster på de alldeles svarta vattenytorna när jag i ögonvrån upptäckte något större komma glidande. Vattnet cirkulerade en aning så figuren rörde faktiskt på sig: ena armen svängde alltmer och kroppen liksom trycktes ihop. Jag började ta några bilder men ingen kändes särskilt bra. Först med vidvinkeln i fågelperspektiv över figuren och en bit av den gulgröna gräskanten med i kompositionen hittade jag rätt – här stämde helheten. Bara någon minut senare var figuren förvrängd och upplöst.

För mig är den här typen av bilder sådant som fyller på energidepåerna och som ökar lusten att fortsätta fotografera i naturen. Det är ju när det oväntade händer som det blir riktigt intressant. Jag ser det absolut inte som ett tecken på att det finns något medvetet med spöket där på ytan, sådana tankar är jag alltför hårdhänt naturvetenskapligt skolad för. Jag ser det mer som ett kraftigt begränsat och förenklat utsnitt ur verkligheten som i denna form spelar an på våra erfarenheter och inlärda föreställningar. Som en ingång till egna tankar om mer påtagliga ting fungerar det däremot alldeles utmärkt. För mig är det ett litet drömlandskap, både konkret och abstrakt på en och samma gång.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *