MARTIN BORG

NATUR- OCH LANDSKAPSFOTOGRAF

Måsarna lyfter

Posted By on mars 5, 2014

Vill man ha annorlunda bilder gör man klokt i att skruva loss kameran från stativet. Med kameran i handen öppnar sig helt nya motivmöjligheter i befriande avsaknad av regler och förutfattade meningar. Det blir ett fritt skapande med resultat som egentligen inte finns. Med halvlånga exponeringstider och en handhållen, rörlig kamera hamnar fotografiet så nära målande som det bara går och där olika tricks, knep och tekniker kan ge förbluffande suggestiva bilder. Det blir fotografier som går bortom det föreställande och som på något vis blir en mystisk spegling av verkligheten, varken sanna eller osanna. Möjligheterna till kreativt skapande är obegränsade.

På Hallands Väderö utanför Torekov i nordvästra Skåne häckar flera av våra mest vanliga måsfåglar i imponerande kolonier. Får man för sig att närma sig dem, eller ännu värre passera strax förbi dem, möts man av ett öronbedövande oväsen och oblyga förbiflygningar som sånär reulterar i direkt kroppskontakt. Bildmässigt kan dessa flockar av fåglar dock vara riktigt angenäma, inte minst om man med en halvlång exponeringstid lyckas fånga något av deras rörelser och flykt. Men då gäller det ofta att ha ett tungt avtryckarfinger och verkligen gödsla med exponeringarna för att eventuellt få någon lyckträff – felkällorna är många. Men när det stämmer stämmer det å andra sidan ofta väldigt bra.

Just flygande fåglar har jag aldrig riktigt lyckats med. Men bara ett par hundra meter från de ogästvänliga krabaterna hittade jag en liten tätvuxen vitsippsbacke på Väderön. Den fick bli mina måsar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *