MARTIN BORG

NATUR- OCH LANDSKAPSFOTOGRAF

Tvättstuga

Posted By on januari 28, 2014

Vad är värt att fotografera? Har man ambitionen att ta bilder mer än för det privata familjealbumet snuddar man förr eller senare vid ett par obehagliga frågeställningar. Det liksom svindlar till: Varför fotograferar jag detta? Och vad ska jag ha det till? Det smyger sig på ett missmod och en aning om att det man håller på med är ett gigantiskt luftslott, ett bländverk som alltför länge fått stå i vägen för en hederlig sysselsättning. Vad är det man gör egentligen? Åker omkring och tar bilder av stenblock, döda träd, spillkråkor i snöglopp och fallfärdiga sjöbodar? En fullt frisk (åtminstone fysiskt), vuxen man?

När en sådan tanke emellanåt får fäste kan det kännas som att det är dags att lägga kameran på hyllan. Dessbättre brukar det ljusna efter ett tag och gör det inte det kan man prova att variera sig lite. Att fotografera människor och vad som händer runtomkring är naturfotografer i regel riktigt dåliga på. Förr satte kanske en trög kamerautrustning käppar i hjulen men det gäller ju inte nuförtiden. Ofta blir bilderna på varandra klart roligare än annat man försöker fotografera. Så är det faktiskt. Naturmiljöerna är för det mesta betydligt mer bestående än de minnen av platser, händelser, personer och dråpliga situationer som man också upplever när man är ute med kameran. Att inte fotografera de också gör att man går miste om väldigt mycket, inte minst med tiden.

När jag och en kamrat släpade oss fram i Sarek en riktigt blöt höst fanns det sannerligen inget i vädret att glädja sig åt. Först efter nära en veckas strapatser blev det läge att försöka torka de blöta kläder som samlats i en påse i botten av ryggsäcken. Det gick inte, men det blev i alla fall en bild. Med tiden värdesätter jag den mer och mer.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *