MARTIN BORG

NATUR- OCH LANDSKAPSFOTOGRAF

Strandsatt på Jungfrun

Posted By on maj 26, 2014

Mitt ute i Kalmarsund ligger Blå Jungfrun, mytomspunnen nationalpark sedan 1924, och alltjämt ett svåråtkomligt mål för hugade naturfotografer. Skulle man få tag i en båttransport dit väntar andra hinder, främst ett övernattningsförbud vilket gör det svårt att fotografera seriöst, men om man tar sig förbi det administrativa bekymret är det vildmarksliv som gäller: bebyggelse saknas så när som på Länsstyrelsens stängda vaktstuga, möjliga hyggligt plana tältplatser kan räknas på ena handens fingrar och tjänligt dricksvatten finns inte på hela ön.

Till denna lockande resort åkte jag och fotokollegan Ola Karlsson en solig dag i maj för tre dagars intensiv fotografering och spännande upptäcktsfärder. Vi blev ilandsatta vid Sikhamn strax efter 10 på kvällen och smällde, trötta och med tunga väskor, upp tälten mellan ett par klippor i en ljungbevuxen sänka. Det visade sig snart inte vara en av Jungsfruns få platta kvadratmetrar. Kommande tre morgnar och två kvällar rörde vi oss runt ön med våra kameror och försökte fånga både landskapet och det sparsamma djur- och växtlivet på bild. Granithällarna bjuder på oavbrutna bildmöjligheter och sydskogen, som täcker en stor del av ön söder om den 86 meter höga toppen, är fascinerande med sin ofta rena ekskogskaraktär och bländande grönska. Här finns potentiella motiv för den som ger sig tid.

Är man här en längre tid upptäcker man snart att Blå Jungfrun rymmer väldigt mycket mer än de branta granitklippor som oftast syns på bilder härifrån. För en landskapsfotograf är det en mycket inspirerande miljö med fascinerande mönster och linjespel både ikustlinjens klippor och lövskogens djungelliknande myller. Helt frid och fröjd var det inte: Bålgetingar, myror och myggor gjorde vår bekantskap på ibland väl nära håll och det vackra vädret genererade dagtid en pressande värme, inte minst de middagstimmar vi behövde ta igen förlorad gryningssömn. I övrigt var upplevelsen odelat positiv. Fler besök väntar under året.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *