MARTIN BORG

NATUR- OCH LANDSKAPSFOTOGRAF

Tre dagar på Djurö

Posted By on augusti 21, 2014

Flera svenska nationalparker är inte särskilt välkända och, av olika anledningar, inte heller särskilt välbesökta. Djurö NP en bra bit ut i södra Vänern hör till de mer okända. Dels för att den kom till så sent som 1991 men mest för att det är besvärligt att ta sig hit, även om man skulle ha egen båt. Ingen reguljär trafik finns utan det handlar om att ordna transport med taxibåt och boende med Länsstyrelsen. Överfarten tog 45 minuter med snabb båt och ett ovanligt lugnt vatten: hemresan en halvtimme extra då Vänern förvandlade båten till en flytande berg- och dalbana.

Väl på plats infann sig snart ett speciellt lugn som det ofta gör när man besöker isolerade platser. Som fotograf är öar tacksamma och sporrande: man vet vad man har att arbeta med och upptäckarlusten är hög. Resan gjordes med ett par fotokompisar från PhotoNatura (Anna Kristiansson, Erland Leide, Johnny Palmer, Karlo Pesjak och Sven Persson) och gav oss möjlighet att fotografera två kvällar och två morgnar. Molnen låg tjocka 360 grader runt oss i stort sett hela veckoslutet medan det över oss till mycket stor del var klart eller halvklart väder, närmast idealiskt ur fotosynpunkt. Sannolikt fungerar Vänerns vatten som en termisk skorsten som håller molnfronter stången extra länge. Huvudön Djurö rymmer i huvudsak mager tallskog, en del rester av gammal odling, enstaka frodiga kärr och klippstränder. Bebyggelsen stannar vid ett par fyrvaktarbostäder och en jaktvilla från 1901 som var centrum för aktiviteterna när Djurö fungerade som en exklusiv jaktpark. Idag finns ett 30-tal dovhjortar kvar från den perioden, övrigt djurliv är sparsamt.

För min del blev kusterna det mest intressanta. På sina håll var berget vackert format och färgat och tillsammans med tilltalande moln innebar det full fotomässig utryckning. En del trevliga skogsmotiv fanns också men det bestående intrycket av ön blev ändå lugnet. Det är en plats som det är svårt att stressa på.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *