MARTIN BORG

NATUR- OCH LANDSKAPSFOTOGRAF

Utanför ramarna

Posted By on september 12, 2014

Landskapsfotografering är bland det roligaste man kan hålla på med. Vi som gör det seriöst har sedan länge känt dragningskraften: det kreativa skapandet, friluftslivet, naturupplevelsen och den stora tillfredsställelsen att vara på rätt plats i rätt tid med sin kamera gör det till en närmast oslagbar sysselsättning för oss som gillar dessa ingredienser. I lagom doser klarar vi för det mesta oss på detta, att få utlopp för vår skaparlust lite då och då och ständigt förfina och förbättra vårt uttryck. Ibland faller dock lusten på att göra något annat, något med högre insatser och större arbetsinsats.

Den här bilden är ett färskt resultat av en sådan utmaning av mig själv. Den är tagen nu i september på Blå Jungfrun och bara att ta sig dit off season är inte helt lätt. Att också släpa med sig en tung och otymplig mast, utfällbar till fem meter, kräver en hårdare skalle än vanligt. Och när jag var på plats med den här utrustningen sent på kvällen, alldeles ensam på ön nere vid labyrinten där både häxor och trollpackor sägs hålla till, och sprang runt med en handhållen blixt för att belysa marken kände jag att det krävdes att lite av förnuftet aktivt hölls tillbaka och att planen, vilken den nu var, hölls. Ett par större fartyg stävade förbi långt ut till havs och kan inte ha undgått att se kaskaderna av blixtar från den öda Blå Jungfrun. jag väntade mig nästan att få se kustbevakningens båt glida fram och en röst ur megafonen beordra mig att göra något.

I vilket fall som helst: den här typen av fotograferingar behöver jag ibland för att tänja på gränserna och försöka skapa något som knappast setts på bild förut.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *